Ο Οίκος Μόδας Τρανούλη, μέσα στα 30 χρόνια επιτυχημένης και σοβαρής παρουσίας στο χώρο της υψηλής ραπτικής, με δεκάδες διακρίσεις σε Διεθνή events ξεκινά, μέσω της μόδας, το Kίνημα Διαμαρτυρίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους με μια παράσταση … Μία παράσταση που διαδραματίζεται με φόντο τον Παρθενώνα κι αναφέρεται στην κλοπή των Ελληνικών Αρχαιοτήτων.

Στην Αρχαία Ελλάδα οι λέξεις πολιτισμός και αθλητισμός ήταν, σχεδόν, ταυτόσημες,για αυτό και το Κίνημα είναι υπο την αιγίδα των Ολυμπιονικών. Από την πρώτη στιγμή, το πίστεψαν και το αγάπησαν για αυτό και θα είναι κι οι πρωταγωνιστές σε όλες αυτές τις παραστάσεις.

Η ιδέα του Κινήματος ανήκει στο Θεόδωρο Τρανούλη. Η συναναστροφή του με τη Μελίνα Μερκούρη και  τον Ζιλ Ντασέν, καθώς και τον σκηνοθέτη Γιάννη Διαμαντόπουλο τον έκανε να ενστερνιστεί και να οραματιστεί την ιδέα της επιστροφής.

Τον Ιούνιο συμμετείχε με αυτό το όραμα στη διοργάνωση  “Balkan Fashion Week”, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια και συγκεκριμένα στα εντυπωσιακά στούντιο του Xόλυγουντ, παρουσία διεθνών Μέσων, όπως  των Vogue, Elle, Grazia, LA Fashion και Fashion TV.

Ο χαρακτήρας των ρούχων στη συγκεκριμένη επίδειξη καταδεικνύει την έναρξη του νέου Κινήματος. Η αποκλειστικότητα της νέας καμπάνιας με τον τίτλο “ΤΑΚΕ ME HOME” ανήκει στην ταλαντούχα δεύτερη γενιά του οίκου, στην  Αθηνά και τον Αναστάσιο, οι οποίοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο brand με τίτλο “Athena by Tranoulis”, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ως μία φωνή ανάμεσα σε εκείνες όλου του κόσμου για την τραγωδία κλοπής που μετράει περισσότερα από 200 χρόνια.

Ένα μαύρο φόρεμα συμβολίζει το πένθος και τα δάκρυα της Καρυάτιδας, η οποία στέκεται μακριά από τον λαό της και γίνεται αντικείμενο θαυμασμoύ χιλιάδων ανθρώπων στο Βρετανικό Μουσείου του Λονδίνου…

«Στέκομαι ολομόναχη μακριά από το σπίτι μου για περισσότερα από 200 χρόνια. Μακριά από τον λαό μου, από τους δημιουργούς μου, από εκείνους που με αγαπούν και αντιλαμβάνονται τις ρίζες μου.

Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι στέκονται μπροστά μου και θαυμάζουν τα κάλλη μου, μαθαίνουν την ιστορία μου και αγγίζουν την επιδερμίδα μου. Τους αγαπώ και αυτούς και  τους ευχαριστώ για την καλοσύνη τους.  Αλλά όσο και να με αγαπούν, μόνο ο λαός μου είναι εκείνος που μπορεί να νιώσει την καρδιά μου να χτυπά και να της προσφέρει ζεστασιά.

Και παρά το λάθος μου να αφήσω να με πάρουν μακριά, τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψω στο σπίτι μου.  TAKE ME HOME! »

 

Σκοπός είναι το concept να ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδος, πρωτεύουσες της Ευρώπης και σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχει Ελληνισμός, ώστε η διαμαρτυρία, μαζί με υπογραφές που θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, να επιδοθεί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στις διευθύνσεις μουσείων, όπου βρίσκονται δημιουργήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Τα social media θα βοηθήσουν πολύ σε αυτό, αφού θα δημιουργηθούν σελίδες όπου κι εκεί ο κόσμος θα μπορεί  να υπογράφει ώστε να γιγαντώσει το Κίνημα.

Όπως είπαμε η αρχή έγινε τον Ιούνιο από την Σόφια και από τις αρχές Νοεμβρίου θα συνεχιστεί στην Ελλάδα, με πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις της ιστορίας των Γλυπτών του Παρθενώνα και της κλοπής τους από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν,καθώς και με εκδηλώσεις που θα αφορούν κι άλλες κλοπές Ελληνικών Αρχαιοτήτων, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης κ.ά.

‘’Πιστεύω’’ του Θεόδωρου Τρανούλη και των παιδιών του είναι ότι εφ’ όσον οι πολιτικοί,παρά τις προσπάθειες τους, δεν κατάφεραν την επιστροφή,ήρθε η ώρα του απλού κόσμου να δράσει. Η χρονική στιγμή είναι ιδανική,γιατί με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας απο την Ευρωπαική Ένωση, κι άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει να ζητούν αυτό που τους ανήκει.

Leave a Reply